Wat is een gezond gewicht?

Posted on

Wat is een gezond gewicht?

Er is iets in de buurt van een obsessie rond gewicht tegenwoordig. Een deel ervan wordt aangedreven door verontrustend nieuws dat bijna tweederde van de volwassenen zeggen overgewicht. Een deel ervan is ongetwijfeld het gevolg van de constante stroom van beelden van mooie lichamen zien we elke dag in alle soorten media.

Toch is het niet per se een slechte zaak ook niet. Als tweederde van ons zijn overgewicht, kan het geen kwaad voor de meerderheid om een paar pondjes kwijt. Maar net als alle obsessies, kan het te ver gaan. En aangezien  Coach  heeft alles te maken fitter, gezonder en gelukkiger, we dachten dat we zouden in plaats daarvan richten op wijzen wat een gezond gewicht eigenlijk is, zodat zodra je er bent kunt u zich concentreren op een genieten van een gezonde levensstijl in plaats van zweten getal op de weegschaal.

Wat is een gezond gewicht?

Er zijn drie belangrijke manieren om te bepalen of je een gezond gewicht, maar geen van hen zijn perfect. Dat gezegd hebbende, als je een fatsoenlijke greep op alle drie, zult u in staat om een ​​verstandige bellen.

1. BMI

Body mass index (BMI) is al lang gevestigd als de go-to optie voor de volksgezondheid lichamen. BMI is een eenvoudige score op basis van uw lengte, gewicht, leeftijd en geslacht, die u in een van de vijf beugels dan classificeert – ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, obesitas of zeer zwaarlijvig.

Er zijn enkele problemen met het gebruik van BMI als de enige indicator die aangeeft of je een gezond gewicht, maar het is ongetwijfeld een bruikbare meting, dus het is een goed uitgangspunt bij het zoeken om te zien of je eigen gewicht in de gezonde range. Ga naar de  Gezond Gewicht Calculator op de NHS website  en zet uw gegevens in uw eigen BMI score te halen.

Een BMI van ergens tussen de 18,5 en 25 wordt beschouwd als in de gezonde range. Hieronder 18,5 is ondergewicht, 25 tot 30 is overgewicht, 30 tot 40 is overgewicht en boven de 40 is zeer of morbide obesitas.

Het belangrijkste probleem met BMI is dat het niet overwegen wat het gewicht is opgebouwd uit – dat wil zeggen vet of spieren – zodat u kunt worden aangemerkt als overgewicht wanneer je eigenlijk een gespierde Adonis bent. Als dat het geval is, maar u zult waarschijnlijk in staat zijn om een ​​gok te wagen naar de vraag of je in goede vorm, ongeacht wat uw BMI zegt.

2. Het percentage lichaamsvet

Om dit probleem met BMI je ook je vetpercentage, waardoor het duidelijk zal maken als het gewicht dat je bij je hebt is te wijten aan uitpuilende biceps of een bierbuik kan meten tegen te gaan. Het percentage lichaamsvet kan worden gemeten met een schuifmaat of smart schalen thuis of voor een veel nauwkeuriger (en dure) meting, kunt u een dual-energy X-ray absorptiometrie (DEXA) meting te krijgen.

Als met behulp van slimme schalen in het bijzonder, zich ervan bewust dat de metingen wild kan variëren in de loop van zelfs maar een paar minuten, dus het is het beste om altijd gebruik maken van deze schalen op een bepaald moment van de dag om trends in je lichaam vet te identificeren na verloop van tijd in plaats van zorgen over een eenmalige figuur.

Wat wordt beschouwd als een gezond lichaam vet percentage varieert naar leeftijd en geslacht, en je zult vaak ook verschillende beugels voor wat normaal is op verschillende plaatsen beschouwd. De NHS heeft geen richtlijnen voor het percentage lichaamsvet hebben, mede omdat het moeilijk is voor mensen om zich nauwkeurig te meten, vooral in vergelijking met BMI.

In de onderstaande tabel is afkomstig van de  American Council on Exercise . Er wordt geen rekening worden gehouden met leeftijd (als je ouder bent is het normaal om een hoger vetpercentage hebben), maar kan gebruikt worden als een algemene richtlijn om te zien wat wordt beschouwd als een gezond lichaam vetpercentage.

  Mannen Vrouw
Essentieel 2-5% 10-13%
erg mager 6-13% 14-20%
Mager 14-17% 21-25%
normaal 18-22% 26-31%
te zwaar 23-29% 32-39%
Zwaarlijvig 30% of meer 40% of meer

3. Waist-hoogteverhouding

Er is nog een gemakkelijke manier om te meten of u een gezond gewicht, dat ook een goede indicatie of je bij je hebt te veel vet zal geven. Dit is uw taille-to-hoogteverhouding (WHtR). Als dit voorbij is 0,5 u zich bij een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Voor het meten van uw WHtR pak een stuk touw en gebruik deze om uw lengte te meten. Vouw de string in de helft en wikkel het om je middel halverwege uw heupbeen en uw laagste rib (niet inademen). Als de gehalveerde string is niet lang genoeg om te gaan rond je taille, je ratio is meer dan 0,5 en heeft wat aandacht.

 

Gravatar Image
Zahra Thunzira is a Jakarta-based nutritionist and gym instructor. She’s also an adventure travel, fitness, and health writer for several blogs and websites. She earned her Master degree in Public Health from University of Indonesia.