Tribulus Terrestris: Употреби, странични ефекти, взаимодействия, Дозировка и предупреждение

Posted on

Tribulus Terrestris: Употреби, странични ефекти, взаимодействия, Дозировка и предупреждение
Tribulus ( Tribulus Terrestris ) е малък, цъфтящи растения известен също като пункция лоза и главата козе. Растението дава плод, който е покрит с шипове. Плодове, листа и корен се използва като лекарство за лечение на редица условия, най-вече на сексуална дисфункция. 1

Ползи за здравето

Tribulus отдавна се използва в традиционната китайска медицина, както и в аюрведа за подобряване на спортните постижения или повишаване на либидото. Tribulus се казва също така да повиши нивата на някои хормони, включително тестостерон и естроген, и се намира в които се твърди, да се повиши нивото на тестостерона. 2

В допълнение, трибулус претендира да помогне на най-различни здравни проблеми като високо кръвно налягане, висок холестерол, камъни в бъбреците, еректилна дисфункция, сексуална дисфункция, и действа като диуретик.

Ето един поглед към избрани констатации от налични проучвания на трибулус.

спортните постижения

Хранителни добавки, съдържащи трибулус често се продават за техния потенциал за увеличаване на нивата на тестостерон и, от своя страна, изграждане на мускулна маса и увеличаване на силата. Въпреки това, доклад, публикуван в Journal на хранителни добавки през 2014 г. се посочва, че тези твърдения са необосновани маркетинг.

При анализа на 11-рано публикувани клинични проучвания, авторите на доклада определили, че тестостерон по-голям ефект е намерен само когато трибулус се консумира под формата на добавки, съдържащи комбинация от вещества.

Сексуална дисфункция

Tribulus може да помогне за лечение на еректилна дисфункция, според проучване, публикувано в Maturitas през 2017 г. При изпитване на ефектите на 12 седмици на екстракт от Tribulus на мъже с лека или умерена еректилна дисфункция, изследователите установили, че тези, които взеха трибулус са имали значително подобрение на сексуалната функция (включително еректилна дисфункция).

В доклад, публикуван в наркотиците през 2018 г., изследователите с размери до по-рано публикувани клинични проучвания. Според авторите на доклада, техният анализ показва, че ” Т. зъби , произведени смесени резултати.”

Освен това, едно малко проучване, публикувано в гинекологична ендокринология през 2018 г. показва, че Tribulus може да помогне за лечение на сексуална дисфункция при жените.

За изследването, 40 жени с намалено либидо са били лекувани с трибулус или плацебо. В края на проучването, тези, които са получили от трибулус са се увеличили нивата на тестостерон и опитен значително подобрение в фактори като желание, възбуда, болка, и удовлетворение.

Диабет

Tribulus може да се бори с диабет, предполага едно малко проучване, публикувано в Journal се основават на факти допълнителна и алтернативна медицина през 2016 г. В проучването, жените с диабет тип 2, получени или три месеца от лечението трибулус или плацебо. Кръвната глюкоза, общ холестерол, LDL холестерол и са значително намалени в сравнение с плацебо. Няма значима ефект се наблюдава в триглицериди и HDL нива на холестерол.

Възможни нежелани реакции

От толкова малко изследвания са тествани Tribulus “последици за здравето на хората, малко се знае за безопасността на дългосрочната употреба на тази билка. Въпреки това, има известна загриженост, че Tribulus може да предизвика странични ефекти като повишаване на сърдечната честота и безпокойство.

В допълнение, някои изследвания показват, че Tribulus може да увеличи теглото на простатата. Мъжете с условия, като доброкачествена хипертрофия на простатата или рак на простатата трябва да избягват използването на тази билка.

Тъй като трибулус може да намали нивата на кръвната захар, като билката в комбинация с диабет лекарства може да причини на кръвната захар да се превърне в опасно ниско.

Според доклад на случай, 36-годишен мъж е бил диагностициран с приапизъм (продължителна и болезнена ерекция на пениса) след употреба на билкова добавка, съдържаща Tribulus.

Хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, а в някои случаи могат да съдържат вещества или съставки, които не са на етикета. Рискът може да бъде по-висока за добавки, предлагани за спортните постижения, които могат да бъдат заразени с анаболни стероиди и други вещества, в резултат на непреднамерено допинг.

Дозировка и Получаване

Различни дози от Трибулус са били използвани в проучванията, изследващи ползи за здравето на растенията. Например, за проучване за изследване на еректилна дисфункция, се използва доза от 250 мг три пъти дневно в продължение на три месеца. Въпреки това, много изследвания включват Tribulus в комбинация с други съставки.

Поради липсата на научни изследвания и информация за безопасност, това е твърде рано да се препоръча трибулус на всяко здравно цел. Ако все още се мисли за да го използвате, не забравяйте да се консултирате първо с Вашия лекар, за да се види дали това е подходящо за вас.

Какво да търсите

Тъй като трибулус е възнамерявал да помогне за подобряване на сексуалната функция и повишаване на развитието на мускулите, това е добавка, която ще видите в много магазини за здравословни храни и витамини магазини. Добавката е широко продадени онлайн. Често, билката се комбинира с други съставки. Тези комбинации не са тествани за безопасност и ефективност. Трябва да обсъдите вашето използване на трибулус с вашия лекар, за да се уверите, че е безопасно да можете да използвате.

Ако решите да си купите добавка трибулус, на Националния институт по здравеопазване (NIH) препоръчва да се търсят етикет добавка Факти за продукта, който купуват. Този етикет съдържа важна информация, включително количеството на активните съставки на порция, и други добавени съставки като пълнители, свързващи вещества и ароматизатори.

На последно място, организацията предлага да се търси продукт, който съдържа печат на одобрение от организацията на трета страна, която осигурява качество на тестване. Тези организации включват САЩ фармакопея, ConsumerLab.com и NSF International. А печат на одобрение от една от тези организации не гарантира безопасността или ефективността на продукта, а предоставя гаранция, че продуктът е произведен правилно, съдържа съставките описани на етикета, и не съдържа вредни нива на замърсители.

Gravatar Image
Zahra Thunzira is a Jakarta-based nutritionist and gym instructor. She’s also an adventure travel, fitness, and health writer for several blogs and websites. She earned her Master degree in Public Health from University of Indonesia.