Kaj je zdravo telesno težo?

Posted on

Kaj je zdravo telesno težo?

Nekaj ​​je blizu obsedenost okrog teže dandanes. Nekaj ​​ga poganja nenavaden novic, ki pravijo, da skoraj dve tretjini odraslih so prekomerno telesno težo. Nekaj ​​je nedvomno posledica nenehnega toka podob lepih teles, ki jih vidimo vsak dan v vseh vrstah medijev.

Vendar to ni nujno slaba stvar, bodisi. Če sta dve tretjini nas prekomerno telesno težo, da ne more škoditi, da večina shed nekaj kilogramov. Toda tako kot vsi obsesij, da lahko gredo predaleč. In ker  trener  je vse o tem, serviser, bolj zdravi in srečnejši, smo menili, da bi namesto tega poskušajo poudariti, kaj je zdravo telesno težo dejansko pomeni, da ko si enkrat tam se lahko osredotočite na uživanje zdravega načina življenja, ne pa potenje številka na tehtnici.

Kaj je zdravo telesno težo?

Obstajajo tri glavne načine, da ugotovi, ali ste zdravo telesno težo, vendar nobeden od njih so kot nalašč. To je dejal, če imate dostojno ročaj na vseh treh, boste lahko, da bi razumno klic.

1. ITM

Indeks telesne mase (ITM) je že dolgo ustanovljena kot go-to možnost za organe javnega zdravja. ITM omogoča preprosto oceno, ki temelji na vašo višino, težo, starost in spol, ki vas nato razvršča v eno od petih razredih – premajhno, normalno težo, prekomerno telesno težo, debelih in zelo debelih.

Obstaja nekaj težav s pomočjo ITM kot edini pokazatelj, ali ste zdravo telesno težo, vendar je nedvomno koristno meritev, zato je dobra izhodiščna točka, ko je videti, da vidim, če je vaša teža v zdravem območju. Vodja na  zdravo telesno težo kalkulator na spletni strani NZS  in dal svoje podatke, da bi dobili svoj rezultat BMI.

ITM nekje med 18,5 in 25, se šteje v zdravem območju. Spodaj 18,5 ima prenizko, 25 do 30 je prekomerno telesno težo, od 30 do 40, je debelih in nad 40 je zelo ali bolestno debelih.

Glavno vprašanje pri ITM je, da ne upošteva, kaj je masa sestavljena iz – tj maščobe ali mišic – tako da se lahko opredeli kot prekomerne telesne teže, ko dejansko ste-mišične vezan Adonis. Če je to res, vendar pa boste verjetno lahko nevarnost ugibati na to, ali ste v dostojno obliko, ne glede na to, kaj pravi vaš ITM.

2. odstotek telesne maščobe

Da bi to težavo z ITM lahko tudi merjenje telesne maščobe odstotek, ki bo jasno, če je teža nosite zaradi izbokline biceps ali trebuh pivo. Odstotek telesne maščobe se lahko meri s šestilom ali pametnih lestvice doma ali, za veliko bolj natančno (in drago) meritve, ki jih lahko dobite X-ray absorpciometrijo (DEXA) meritev z dvojno energijo.

Pri uporabi pametnih lestvice zlasti, se zaveda, da lahko meritve divje spreminja tekom celo samo nekaj minutah, zato je najbolje, da vedno uporabljate te lestvice ob določenem času dneva za ugotavljanje trendov na vaše telesne maščobe v daljšem časovnem obdobju in ne skrbi zaradi sliki enkratnega.

Kaj se šteje za zdravo odstotek telesne maščobe se spreminja glede na starost in spol, pogosto pa boste našli tudi različne nosilce za kaj se šteje za običajno v različnih krajih. NZS nima smernic za odstotek telesne maščobe, deloma zato, ker je težko za ljudi, da natančno se meriti, zlasti v primerjavi z ITM.

Spodnja tabela prihaja iz  ameriškega sveta za vajo . To se ne upošteva starosti (če ste starejši, da je normalno, da imajo višji odstotek telesne maščobe), vendar pa se lahko uporablja kot splošno vodilo, da vidim, kaj je uvrščena kot zdravo odstotek telesne maščobe.

  moški ženske
bistvena 2-5% 10-13%
zelo pusto 6-13% 14-20%
Vitka 14-17% 21-25%
normalno 18-22% 26-31%
Prekomerna telesna teža 23-29% 32-39%
Debel 30% ali več 40% ali več

3. pasu do višine razmerje

Obstaja še en enostaven način za merjenje ali ste zdravo telesno težo, ki bo dal tudi dober pokazatelj, ali ste izvedbo preveč maščob. To je vaš pas do višine razmerje (WHtR). Če je to več kot 0,5 ste na povečano tveganje za zdravstvene težave.

Za merjenje vaše WHtR zgrabi vrvico in ga uporabi za merjenje višine. Potem krat niz na pol in jo ovijte okoli pasu, na pol poti med vašim kolka kosti in najnižjem rebrom (ne dihati). Če je prepolovila niz ni dovolj dolgo, da gredo okoli pasu, svoj delež je več kot 0,5 in potrebuje nekaj pozornosti.

 

Gravatar Image
Zahra Thunzira is a Jakarta-based nutritionist and gym instructor. She’s also an adventure travel, fitness, and health writer for several blogs and websites. She earned her Master degree in Public Health from University of Indonesia.