Τι είναι ένα υγιές βάρος;

Posted on

Τι είναι ένα υγιές βάρος;

Υπάρχει κάτι κοντά σε μια εμμονή γύρω από το βάρος στις μέρες μας. Μερικά από αυτό οδηγείται από ανησυχητικό τίτλους ειδήσεων που λένε σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων είναι υπέρβαροι. Μερικά από αυτά είναι χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα της συνεχούς ροής των εικόνων των όμορφων σωμάτων που βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα είδη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό ούτε. Αν τα δύο τρίτα από μας είναι υπέρβαροι, δεν μπορεί να βλάψει για το μεγαλύτερο μέρος να ρίξει μερικά κιλά. Αλλά όπως όλες οι εμμονές, μπορεί να πάει πολύ μακριά. Και δεδομένου ότι  Coach  είναι όλα σχετικά είναι καλύτερη φυσική κατάσταση, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι, σκεφτήκαμε να επικεντρωθεί στις επισημαίνοντας τι ένα υγιές βάρος είναι στην πραγματικότητα, έτσι ώστε, όταν είστε εκεί μπορείτε να επικεντρωθεί σε μια απολαμβάνοντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής και όχι εφίδρωση η αριθμός στη ζυγαριά.

Τι είναι ένα υγιές βάρος;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να καθοριστεί εάν ή όχι είστε ένα υγιές βάρος, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τέλεια. Τούτου λεχθέντος, αν έχετε μια αξιοπρεπή λαβή για όλες τις τρεις, θα είστε σε θέση να κάνει μια λογική κλήση.

1. ΔΜΣ

δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχει από καιρό καθιερωθεί ως το go-to επιλογή για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας. ΔΜΣ παρέχει ένα απλό βαθμολογία με βάση το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο, η οποία στη συνέχεια θα κατατάσσει σε ένα από τα πέντε βραχίονες – λιποβαρή, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα, παχύσαρκα ή πολύ παχύσαρκοι.

Υπάρχουν μερικά προβλήματα με τη χρήση ΔΜΣ ως τη μόνη ένδειξη για το αν είστε ένα υγιές βάρος, αλλά είναι αναμφίβολα ένα χρήσιμο μέτρησης, έτσι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, όταν ψάχνει να δει αν το δικό σας βάρος είναι στην υγιή σειρά. Επικεφαλής στο  Υπολογιστής Υγιές Βάρος στην ιστοσελίδα του NHS  και να θέσει τα στοιχεία σας για να πάρετε τη δική σας βαθμολογία ΔΜΣ.

Μια ΔΜΣ οπουδήποτε μεταξύ 18,5 και 25 θεωρείται στην υγιή σειρά. Παρακάτω 18,5 είναι λιποβαρή, 25 έως 30 είναι υπέρβαροι, 30 έως 40 είναι παχύσαρκοι και πάνω 40 είναι πολύ ή νοσηρά παχύσαρκων.

Το κύριο ζήτημα με ΔΜΣ είναι ότι δεν θεωρεί αυτό το βάρος αποτελείται από – δηλαδή λίπος ή μυς – έτσι ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρβαροι, όταν στην πραγματικότητα είστε ένα μυ-δεσμεύεται Άδωνις. Αν αυτή είναι η περίπτωση, όμως, θα πρέπει πιθανώς να είναι σε θέση να τολμούσα να πω κατά πόσο είστε σε καλή κατάσταση, ανεξάρτητα από το τι λέει ο ΔΜΣ σας.

ποσοστό 2 σωματικού λίπους

Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με ΔΜΣ μπορείτε επίσης να μετρήσει το ποσοστό σωματικού λίπους σας, η οποία θα καταστήσει σαφές εάν το βάρος που κουβαλάτε οφείλεται στην διόγκωση δικέφαλους μυς ή μια κοιλιά μπύρας. Το ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να μετρηθεί με δαγκάνες ή έξυπνη ζυγαριά στο σπίτι ή, για μια πολύ πιο ακριβή (και ακριβά) μέτρηση, μπορείτε να πάρετε μια απορρόφησης (DEXA) μέτρησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Εάν χρησιμοποιείτε έξυπνη ζυγαριά, ιδίως, να γνωρίζουν ότι οι μετρήσεις μπορούν να ποικίλουν άγρια ​​κατά τη διάρκεια της ακόμη και σε λίγα λεπτά, έτσι είναι καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε πάντα αυτές τις κλίμακες σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για τον εντοπισμό των τάσεων στο λίπος του σώματος σας την πάροδο του χρόνου και όχι ανησυχητικό πάνω από ένα σχήμα εφάπαξ.

Τι θεωρείται ένα υγιές ποσοστό σωματικού λίπους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, και συχνά θα βρείτε διάφορα στηρίγματα για το τι θεωρείται φυσιολογικό σε διαφορετικές θέσεις. Το NHS δεν έχει οδηγίες για το ποσοστό σωματικού λίπους, εν μέρει επειδή είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να μετρηθεί με ακρίβεια, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ΔΜΣ.

Ο πίνακας που ακολουθεί προέρχεται από το  αμερικανικό Συμβούλιο για την άσκηση . Δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία (αν είναι μεγάλα είναι φυσιολογικό να έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους του σώματος), αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικός οδηγός για να δούμε τι έχει χαρακτηριστεί ως ποσοστό υγιές σωματικό λίπος.

  Ανδρες γυναίκες
Ουσιώδης 2-5% 10-13%
πολύ φτωχό 6-13% 14-20%
Απαχος 14-17% 21-25%
Κανονικός 18-22% 26-31%
Υπέρβαρος 23-29% 32-39%
Παχύσαρκος 30% ή περισσότερο 40% ή περισσότερο

3. μέσης προς ύψος αναλογία

Υπάρχει ένας άλλος εύκολος τρόπος για να εκτιμηθεί αν είστε ένα υγιές βάρος που θα δώσει επίσης μια καλή ένδειξη για το αν μεταφέρουν πάρα πολύ λίπος. Αυτό είναι το ποσοστό της μέσης προς ύψος (WHtR). Αν αυτή είναι πάνω από 0,5 που είναι σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Για τη μέτρηση WHtR σας αρπάξει ένα κομμάτι σπάγκο και να το χρησιμοποιήσετε για να μετρήσει το ύψος σας. Στη συνέχεια, διπλώστε το κορδόνι στη μέση και τυλίξτε το γύρω στα μισά του δρόμου από τη μέση σας μεταξύ των οστών του ισχίου και χαμηλότερο πλευρό σας (μην εισπνέετε). Εάν η κατά το ήμισυ σειρά δεν είναι αρκετά μεγάλη για να πάει γύρω από τη μέση σας, ο λόγος σας είναι πάνω από 0,5 και χρειάζεται κάποια προσοχή.

 

Gravatar Image
Zahra Thunzira is a Jakarta-based nutritionist and gym instructor. She’s also an adventure travel, fitness, and health writer for several blogs and websites. She earned her Master degree in Public Health from University of Indonesia.